Loading...

Kaj je aikido

aikido_sign

Kaj je aikido

Aikido je japonska umetnost samoobrambe, pri kateri sta odločilnega pomena telesna izurjenost in sposobnost izrabiti moč nasprotnika. Pri tem se borec osredotoči, da s krožnimi gibi v bokih spremeni smer napadalne sile in s pomočjo sredotežne ali sredobežne sile spravi napadalca iz ravnotežja ter mu s tehniko metov ali vzvodov prepreči nadaljnji napad.

Globina aikida leži v povezavi pismenk, ki simbolizirajo harmonijo “-ai“, duhovno Moč -“ki“, in pot -“do“. Razumemo ga kot obliko skupnega harmoničnega delovanja telesa in duha po naravnih zakonih. Aikido nas tako vodi po poti kako uresničiti popolno zmago, ki temelji na filozofiji »ne-borenja» (non -resistenz). Kajti ne-borenje pomeni opuščanje agresivnosti, napadalnosti, kakor tudi to, da z vztrajno vadbo poskušamo doseči stanje, ko negativne instinkte preusmerimo v pozitivno ustvarjalno energijo.

 

V primerjavi z ostalimi borilnimi športi aikido ni tekmovalna disciplina, kajti njegov sistem je zgrajen na obrabnem načelu. Ta posebnost postavlja aikido na visoke humane osnove, zato poskušamo v kritičnih situacijah na miren način zgladiti spor. A v primeru, ko smo fizično ogroženi moramo težiti za tem, da pri uporabi aikido tehnik ne povzročimo napadalcu prekomernih bolečin ali poškodb. Zavedati se moremo moči in nevarnosti aikido tehnik ter v trenutku, ko preneha napad, opustiti tudi tehniko.

Aikido lahko vadimo ostro ali blago, kakor nam odgovarja. Zaradi tega v veščini uživajo ljudje vseh starosti in obeh spolov. Še posebno ga imajo radi otroci in ženske, saj aikido veliko pripomore k zdravju, pravilni drži telesa, eleganci gibanja in duhovnemu razvoju. Združuje ravno tisto, kar si najbolj želimo – spretnost, vzdržljivost, hitrost, moč, harmonijo …