Loading...

Aikido in otroci

 

 

otroci

Aikido in otroci

Otroška skupina pri TENDORYU AIKIDO klubu Branik Maribor
Kako najmlajšim dati samozavest in skladnost telesnega gibanja

Japonske borilne veščine so praviloma stare kar nekaj stoletij. Z aikidom je drugače. Nastajati je pričel v začetku dvajsetega stoletja. Njegov tvorec Morihei Ueshiba (1883 – 1969) je predstavil nov način obrambe – pot, ki temelji na harmoničnem usklajevanju dveh oseb v borbi in ima poudarek na dinamičnem principu kroga. To pa daje vizualno vtis gladkega “plovečega” borbenega plesa, ki je usklajen med napadom in obrambo. Vsa ta nova spoznanja je nato združil in s tem dokončno poimenoval veščino z nazivom aikido, ki je uradno postala priznana februarja leta 1942.

Smer, ki jo gojimo tudi mi, je utemeljil Kenji Shimizu in nosi ime Ten Do Ryu.

 

Aikido je izključno obrambna veščina. V obrambi ne uporabljamo svoje fizične moči, pač pa izkoriščamo energijo “napadalca”. S krožnim gibanjem, ki je najprepoznavnejša lastnost aikida, posnemamo gibanja v naravi ter tako usklajujemo naše gibanje z gibanjem nasprotnika. Že s samimi krožnimi gibi, prilagojenimi gibanju nasprotnika, dosežemo izgubo njegovega ravnotežja, kar daje aikidu svojstven neagresiven značaj.

Pri otrocih radi uporabimo na začetku treninga tudi žogo, saj tako izboljšamo reakcijske čase, pozornost in gibljivost.

Primerna starost za začetke pri AIKIDU je med sedem in osem let, saj v tem obdobju začnejo otroci razvijati skladno koordinacijo gibanja in oblikovati bodočo osebnost.